09 Σεπτεμβρίου 2014

ΕΝ.Φ.Ι.Α: Τι πρέπει να προσέξουμε στο εκκαθαριστικό

Για τον προσδιορισμό του ΕΝ.Φ.Ι.Α. του έτους 2014 λαμβάνονται υπόψη οι δηλώσεις στοιχείων ακινήτων:

α) για τα φυσικά πρόσωπα, οι δηλώσεις των ετών 2005 έως και 2014 και

β) για τα νομικά πρόσωπα, οι δηλώσεις των ετών 2013 και 2014.

Ας δούμε τώρα τι θα πρέπει να προσέξετε στο εκκαθαριστικό του ΕΝ.Φ.Ι.Α., ειδικά αν τα ποσά του φόρου που οφείλετε σας φανούν υπέρογκα:

enfia-620x320

· Συγκρίνετε τις αξίες που αναγράφουν τα εκκαθαριστικά του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας (Φ.Α.Π.) των ετών 2011, 2012 και 2013 με το εκκαθαριστικό του ΕΝ.Φ.Ι.Α. Θα πρέπει να συμφωνούν, με το πρόβλημα βέβαια ότι ο παλιός φόρος δεν συμπεριλάμβανε τα αγροτεμάχια. Αν ο φόρος που αναφέρεται σε αυτά είναι υπερβολικός κατά την άποψή σας, περιμένετε την πιθανή διόρθωση από το Υπουργείο με βάση τα νέα εκκαθαριστικά, διαφορετικά θα πρέπει να προβείτε σε διόρθωση μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής, από την στιγμή που αυτή θα είναι διαθέσιμη. Ελέγξτε αν έχετε αποτυπώσει τα αγροτεμάχια με επαρκή στοιχεία, επειδή σε διαφορετική περίπτωση το Υπ. Οικονομικών έχει πάρει ως τιμή αφετηρίας τη μεγαλύτερη Αρχική Βασική Αξία (ΑΒΑ) που υφίσταται στον νομό. Ελέγξτε επίσης αν ο Συντελεστής Αξιοποίησης Οικοπέδου (ΣΑΟ) είναι αυτός που αντιστοιχεί στο οικόπεδό σας.

· Ελέγξτε σε τυχών ημιτελή κτίσματα αν έχει εφαρμοστεί μειωτικός συντελεστής του φόρου κατά 60%, διαφορετικά υποβάλλετε διορθωτική δήλωση Ε9 με την προσθήκη του κωδικού 8 στη στήλη 32.

· Σε περίπτωση που υφίσταται κτίσμα σε αγροτεμάχιο, ελέγξτε το είδος του κτίσματος που δηλώσατε. Αν πρόκειται για κατοικία θυμηθείτε ότι ο φόρος πενταπλασιάζεται.

Μετά τις 15 Σεπτεμβρίου θα ανοίξει η ηλεκτρονική πύλη της ΓΓΔΕ για να υποβάλουν, εάν χρειάζεται, οι φορολογούμενοι νέο διορθωτικό Ε9. Το χρονικό περιθώριο που έχουν είναι μέχρι το τέλος Νοεμβρίου αλλά καλό θα είναι να «τρέξουν» την υποβολή του εντύπου για να αποφύγουν την καταβολή δόσεων με αυξημένο ποσό φόρου δεδομένου ότι η πρώτη δόση θα πληρωθεί στο τέλος Σεπτεμβρίου.

Κατ' αρχάς εμπειρικά με βάση το ύψος της φορολογητέας αξίας των ακινήτων σας που αναγράφεται στο εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ. Αν «βγάζει μάτι» ότι δεν ανταποκρίνεται στην πραγματική τιμή της περιοχής που ανήκει το ακίνητο. Δεν μπορεί για παράδειγμα αγροτεμάχιο εκτός σχεδίου σε ορεινή περιοχή της χώρας να αποτιμάται από την εφορία σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ ή δεν μπορεί για σπίτι ή αγροικία μέσα σε οικόπεδο σε απομακρυσμένη περιοχή να χρεώνεται με φόρο χιλιάδων ευρώ. Ασφαλής εκτίμηση μπορεί να γίνει σε συνεργασία με τους λογιστές οι οποίοι γνωρίζουν τις πραγματικές αξίες στην περιοχή και μπορούν να τις αντιπαραβάλουν με τις τιμές της εφορίας για τη συγκεκριμένη κατηγορία ακινήτου.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Βασιλίσσης Σοφίας 30

Πτολεμαΐδα, T.K 50200

Δευτέρα - Παρασκευή

08:00 - 13:30 και 17.30 - 20.30

Σάββατο

08:00 - 13:30

2463053155

kotzabasislog (@) yahoo.gr

ΣΥΝΔΕΘΕΙΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ


facebook  twitter  youtube

 

Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Φορολογικά Φυσικών Προσώπων ΕΝ.Φ.Ι.Α: Τι πρέπει να προσέξουμε στο εκκαθαριστικό