08 Σεπτεμβρίου 2014

Διαχωρισμός φόρου εισοδήματος μεταξύ συζύγων

Σύζυγο

 

ι κατά την διάρκεια του γάμου υποχρεούνται να υποβάλλουν κοινή δήλωση για τα εισοδήματα τους στα οποία όμως ο φόρος , τα τέλη και οι εισφορές που αναλογούν υπολογίζονται χωριστά στο εισόδημα κάθε συζύγου.

Οι τυχόν ζημίες του ενός συζύγου δεν δύναται να συμψηφιστούν με τα εισοδήματα του άλλου. Ο φόρος εισοδήματος που προκύπτει από την εκκαθάριση βεβαιώνεται στο όνομα του συζύγου.

foroi tokoi ksana

Η ευθύνη όμως για την καταβολή της οφειλής, που αναλογεί στα εισοδήματα του καθενός, βαρύνει κάθε σύζυγο χωριστά. Παράνομη και καταχρηστική είναι η άρνηση έκδοσης φορολογικής ενημερότητας επειδή ο/η σύζυγος του οφείλει στο δημόσιο φόρο εισοδήματος από κοινή δήλωση ή λόγω ότι υπάρχουν οφειλές οι οποίες έχουν προκύψει από άλλες πηγές. Παρατηρείται μάλιστα το ανεπίτρεπτο φαινόμενο χωρίς κανένα έλεγχο να προβαίνουν οι ελεγκτικές αρχές (δικαστικό τμήμα Δ.Ο.Υ) σε κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων (ακίνητα, καταθέσεις) του άλλου και μη ευθυνόμενου συζύγου και αυτό να αναγκάζει τους φορολογούμενους να ακολουθήσουν την δικαστική οδό και να ταλαιπωρούνται για να δικαιωθούν.

Ο φορολογούμενος έχει το δικαίωμα με αίτηση να ζητήσει το διαχωρισμό της οφειλής που προκύπτει από την κοινή δήλωση και με επίσημο νόμιμο έγγραφο ο αρμόδιος προϊστάμενος της Δ.Ο.Υ να διαχωρίσει την οφειλή.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Βασιλίσσης Σοφίας 30

Πτολεμαΐδα, T.K 50200

Δευτέρα - Παρασκευή

08:00 - 13:30 και 17.30 - 20.30

Σάββατο

08:00 - 13:30

2463053155

kotzabasislog (@) yahoo.gr

ΣΥΝΔΕΘΕΙΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ


facebook  twitter  youtube

 

Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Φορολογικά Φυσικών Προσώπων Διαχωρισμός φόρου εισοδήματος μεταξύ συζύγων