Οσοι ελεύθεροι επαγγελματίες και μπλοκάκια κατά τη διάρκεια του 2014 είχαν ετήσιο τζίρο μέχρι 10.000 ευρώ (μη συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ) θα πρέπει να υποβάλουν μέχρι τη Δευτέρα 12 Ιανουαρίου δηλώσεις μεταβολής στα Τμήματα Μητρώου των αρμοδίων ΔΟΥ.

Οσοι απαλλαγούν από το νέο αυτό καθεστώς θα πρέπει να ξέρουν ότι δεν θα έχουν πλέον επιστροφές ΦΠΑ και κατ' επέκταση δεν θα μπορούν να συμψηφίσουν τον ΦΠΑ που έλαβαν με τα έξοδά τους.

assets

Αντίθετα, η υπαγωγή στο καθεστώς απαλλαγής από τον ΦΠΑ συνεπάγεται τη μείωση του κόστους εξυπηρέτησης των φορολογικών τους υποχρεώσεων.

Επί της ουσίας, όσοι απαλλαγούν από το καθεστώς ΦΠΑ δεν θα χρεώνουν ΦΠΑ 13% ή 23% στα τιμολόγια και τις αποδείξεις που εκδίδουν για τα προϊόντα που πωλούν ή τις υπηρεσίες που παρέχουν, ενώ ταυτόχρονα απαλλάσσονται από την υποχρέωση απόδοσης ΦΠΑ με την υποβολή περιοδικών δηλώσεων ανά τρίμηνο.

Οσοι επιλέξουν το νέο καθεστώς απαλλαγής από τον φόρο θα εκδίδουν κανονικά τιμολόγια και αποδείξεις, αλλά σε κάθε τιμολόγιο ή απόδειξη που θα εκδίδουν θα πρέπει να αναγράφεται πλέον η ένδειξη «χωρίς ΦΠΑ - απαλλαγή μικρών επιχειρήσεων». Δηλαδή δεν θα εισπράττουν ΦΠΑ από τους πελάτες τους και δεν θα αποδίδουν τον φόρο στο κράτος.
Σημειώνεται ότι και οι εργαζόμενοι με μπλοκάκι έχουν τη δυνατότητα απαλλαγής από τον ΦΠΑ εφόσον οι ακαθάριστες αμοιβές τους (χωρίς τον ΦΠΑ) δεν υπερέβησαν, κατά τη διάρκεια του 2014, τις 10.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τον νόμο (άρθρο 251 του Ν. 4281/2014):

  • Από το γενικευμένο καθεστώς απαλλαγής από τον ΦΠΑ εξαιρούνται οι αγρότες, όσοι πωλούν καινούργια μεταφορικά μέσα, αλλά και όσοι υπόχρεοι σε ΦΠΑ δεν είναι εγκατεστημένοι στην Ελλάδα.
  • Οποιος επιλέξει το ειδικό καθεστώς απαλλαγής από τον ΦΠΑ θα πρέπει να παραμείνει σε αυτό τουλάχιστον δύο χρόνια. Στην περίπτωση κατά την οποία στη διάρκεια μιας χρήσης τα ακαθάριστα έσοδα ξεπεράσουν το όριο των 10.000 ευρώ, αυτομάτως στην επόμενη χρήση ο φορολογούμενος θα επανενταχθεί στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ.

Τα νέα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα, απαλλάσσουν δεκάδες επαγγέλματα και κατηγορίες επιχειρήσεων από την υποχρέωση να διατηρούν «φορολογικό μηχανισμό» δηλαδή ταμειακή μηχανή. Είναι μια «ανακούφιση» που προέβλεπε και ο Κώδικας Φορολογικών Διαδικασιών αλλά και το προηγούμενο φορολογικό καθεστώς. Το μόνο που περίμεναν οι επαγγελματίες είναι τον καινούργιο κατάλογο ο οποίος τίθεται σε ισχύ από την 01/01/2015.

pic-0-norm

Η σχετική απόφαση της γενικής γραμματείας Δημοσίων Εσόδων δημοσιεύτηκε χθες και πλέον είναι στη διάθεση των επιχειρήσεων και των λογιστών τους. Ο πλήρης κατάλογος έχει ως εξής:
1. εκμεταλλευτής κέντρων αισθητικής,
2. εκμεταλλευτής γυμναστηρίων,
3. εκμεταλλευτής χώρου διαμονής ή φιλοξενίας,
4. εκμεταλλευτής εκπαιδευτηρίου,
5. εκμεταλλευτής παιδικού σταθμού,
6. εκμεταλλευτής κλινικής ή θεραπευτηρίου,
7. γιατροί
8. οδοντίατροι
9. εκμεταλλευτής χώρων στάθμευσης,
10. εκμεταλλευτής θεαμάτων
11. πράκτορας κρατικών λαχείων, ΠΡΟ−ΠΟ, ΛΟΤΤΟ και συναφών
12. επιχείρηση μεταφοράς προσώπων γενικά, με εξαίρεση τον εκμεταλλευτή ΤΑΞΙ,
13. κατά παραγγελία αυτοαπασχολούμενος (φυσικό πρόσωπο) ράπτης ή ράπτρια, που επιδιορθώνει ενδύματα και υφασμάτινα είδη,
14. εκμεταλλευτής ιαματικών πηγών του Ε.Ο.Τ.
15. Κτηνίατρος,
16. φυσιοθεραπευτής,
17. βιολόγος,
18. ψυχολόγος,
19. μαία,
20. δικηγόρος,
21. συμβολαιογράφος,
22. άμισθος υποθηκοφύλακας,
23. δικαστικός επιμελητής,
24. αρχιτέκτονας,
25. μηχανικός,
26. τοπογράφος,
27. χημικός,
28. γεωπόνος,
29. γεωλόγος,
30. δασολόγος,
31. ωκεανογράφος,
32. σχεδιαστής,
33. δημοσιογράφος,
34. συγγραφέας,
35. διερμηνέας,
36. ξεναγός,
37. μεταφραστής,
38. καθηγητής ή δασκάλος,
39. καλλιτέχνης
40. γλύπτης ή ζωγράφος
41. σκιτσογράφος ή χαράκτης,
42. ηθοποιός,
43. εκτελεστής μουσικών έργων ή μουσουργός,
44. καλλιτέχνης των κέντρων διασκέδασης,
45. χορευτής,
46. χορογράφος,
47. σκηνοθέτης,
48. σκηνογράφος,
49. ενδυματολόγος,
50. διακοσμητής,
51. οικονομολόγος,
52. αναλυτής,
53. προγραμματιστής,
54. ερευνητής ή σύμβουλος επιχειρήσεων,
55. λογιστής ή φοροτεχνικός,
56. αναλογιστής,
57. κοινωνιολόγος,
58. κοινωνικός λειτουργός,
59. εμπειρογνώμονας,
60. ομοιοπαθητικός εναλλακτικής θεραπείας,
61. ψυχοθεραπευτής,
62. λογοθεραπευτής,
63. λογοπαθολόγος,
64. λογοπεδικός,
65. διαιτολόγος,
66. διατροφολόγος και
67. εργοθεραπευτής,
68. εκμεταλλευτής γεωργικών μηχανημάτων ή ελαιουργείου ή αλευρομύλου για τις δικαιούμενες αμοιβές από την παροχή των σχετικών υπηρεσιών,
69. ξυλουργός,
70. σιδηρουργός,
71. υδραυλικός,
72. ηλεκτρολόγος,
73. κτίστης και γενικά όσοι ασχολούνται με οικοδομικές εργασίες),
74. κατασκευαστής επιταφίων μνημείων (μαρμαρογλυφείων),
75. διατηρούντες κτηματομεσιτικό γραφείο,
76. διατηρούντες γραφείο τελετών,
77. διατηρούντες γραφείο συνοικεσίων,
78. διατηρούντες γραφείο διεκπεραίωσης εμπιστευτικών εργασιών
79. διατηρούντες γραφείο ευρέσεως εργασίας,
80. επιχείρηση ημερήσιου και περιοδικού τύπου για την είσπραξη συνδρομών,
81. επιχείρηση ενοικίασης επιβατηγών αυτοκινήτων, μοτοσυκλετών και μοτοποδηλάτων,
82. επιχείρησης έκδοσης κοινοχρήστων λογαριασμών πολυκατοικιών,
83. επιχείρηση καθαρισμού και απολύμανσης κατοικιών,
84. επιχείρηση επισκευής και συντήρησης ανελκυστήρων και λοιπών εγκαταστάσεων κατοικιών
85. επιχείρηση μεταφοράς αγαθών,
86. Το Δημόσιο, οι Δήμοι και τα λοιπά Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου για τα στοιχεία που εκδίδουν,
87. Οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις,
88. τα τραπεζικά − πιστωτικά Ιδρύματα
89. τα ΕΛ.ΤΑ. Α.Ε., για τις λιανικές πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών που διενεργούν,
90. Ο εκμεταλλευτής διοδίων για τα παραστατικά διέλευσης των οχημάτων
91. εκμεταλλευτής τουριστικού - ταξιδιωτικού γραφείου.

Για δεκάδες από τις περιπτώσεις επαγγελματιών που προαναφέρθηκαν θα χρειαστεί πάνω στην απόδειξη να αναγράφεται το ονοματεπώνυμο του πελάτη.

25 Νοεμβρίου 2014

Ρύθμιση 100 δόσεων

Άνοιξε η εφαρμογή για υπαγωγή στην ρύθμιση 100 δόσεων. Η αίτηση υποβάλλεται υποχρεωτικά ηλεκτρονικά, μέχρι και τις 31 Μαρτίου 2015, μέσω διαδικτυακής εφαρμογής στην ιστοσελίδα της ΓΓΠΣ (www.gsis.gr).

100-doseis
Προϋπόθεση για την υποβολή αίτησης είναι να έχουν υποβληθεί οι φορολογικές δηλώσεις των προηγουμένων ετών. Αν ο φορολογούμενος δηλώσει ψευδώς ότι έχει υποβάλει τις φορολογικές του δηλώσεις και από τις διασταυρώσεις προκύψει ότι χρωστά δηλώσεις, θα πρέπει πρώτα να τις υποβάλει και μετά να υπαχθεί στη ρύθμιση.


Κατά την ημερομηνία της αίτησης υπολογίζονται οι απαλλαγές, από την ίδια ημερομηνία υπολογίζεται τόκος που ανέρχεται σε 4,56% ετησίως και επιβαρύνει τις υπαχθείσες στη ρύθμιση οφειλές. Από την υπαγωγή στη ρύθμιση και όσο αυτή διαρκεί, οι οφειλές δεν επιβαρύνονται με προσαυξήσεις, τόκους και πρόστιμα εκπρόθεσμης καταβολής.


Δόσεις

Η εφαρμογή θα παρέχει τη δυνατότητα στον οφειλέτη να διαπιστώνει σε πόσες δόσεις μπορεί να ρυθμίσει τις οφειλές του, ποια θα είναι η μηνιαία επιβάρυνση ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων που θα επιλέξει.

Στη νέα ρύθμιση υποχρεωτικά υπάγεται το σύνολο των βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων έως και την 1η Οκτωβρίου 2014 που δεν έχουν τακτοποιηθεί κατά νόμιμο τρόπο με αναστολή πληρωμής ή διευκόλυνση ή άλλη νομοθετική ρύθμιση τμηματικής καταβολής οφειλών.

Μετά από επιλογή του οφειλέτη υπάγονται στη ρύθμιση:

-- Βεβαιωμένες έως και την 1η Οκτωβρίου 2014 οφειλές που τελούν σε διοικητική ή δικαστική ή εκ του νόμου αναστολή κατά την ημερομηνία της αίτησης υπαγωγής.

-- Βεβαιωμένες έως και την 1η Οκτωβρίου 2014 οφειλές που κατά την ημερομηνία της αίτησης υπαγωγής έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση ή διευκόλυνση τμηματικής καταβολής οφειλών, των οποίων οι όροι τηρούνται.

Μέσα σε τρεις εργάσιμες ημέρες από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης θα πρέπει να καταβληθεί η πρώτη δόση της ρύθμισης. Οι επόμενες δόσεις καταβάλλονται την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επόμενων μηνών. Οι δόσεις πληρώνονται στις τράπεζες ή στα ΕΛΤΑ μέσω Ταυτότητας Οφειλής ή στην κατά περίπτωση υπηρεσία της Φορολογικής Διοίκησης. Η καταβολή της οφειλής δύναται να πραγματοποιείται μέσω πάγιας εντολής στους φορείς είσπραξης, ενώ το ελάχιστο ποσό της κάθε δόσης δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 50 ευρώ.

Σημειώνεται ότι ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων που θα επιλέξει ο οφειλέτης μειώνονται και οι προσαυξήσεις. Όσο αυξάνονται οι δόσεις, τόσο μειώνονται οι προσαυξήσεις. Ο νόμος ορίζει ότι για εφάπαξ εξόφληση διαγράφεται το 100% των προσαυξήσεων, για 12 μηνιαίες δόσεις διαγράφεται το 90% των προσαυξήσεων, για 24 δόσεις ποσοστό 80%, για 36 δόσεις 70%, για 48 δόσεις 60%, για 60 δόσεις 50%, για 72 δόσεις 30%, ενώ για τις 100 δόσεις η διαγραφή των προσαυξήσεων περιορίζεται σε 20%.

 

Σελίδα 1 από 3

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Βασιλίσσης Σοφίας 30

Πτολεμαΐδα, T.K 50200

Δευτέρα - Παρασκευή

08:00 - 13:30 και 17.30 - 20.30

Σάββατο

08:00 - 13:30

2463053155

kotzabasislog (@) yahoo.gr

ΣΥΝΔΕΘΕΙΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ


facebook  twitter  youtube

 

Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Φορολογικά Εταιριών